Tura 31 oktober

Trevlig eftermiddag med föreningar på Tycho Brahe. Många bra diskussioner om aktiviteter. Härliga medlemmar. Tacktill alla.

Matlagning 27 oktober

Matlagningsgruppen tillagade kalvstek med hasselbackspotatis, tillbehör, sås, inlagd pumpa och gurka. Efterrätt blev inlagda päron stekta i råsocker, smör och Konjak. Serverades till grädde och glass.

När började folk äta nötkött? Vi har ätit nötkött sedan förhistorisk tid , vilket framgår av de tidigaste grottmålningarna som visar jakten på uroxen, en primitiv nötkreatur. Tämjningen av boskap skedde runt 8000 f.Kr., och det var då nötköttskonsumtionen tog fart.

Ölprovning 18 oktober

Såå härlig och trevlig gemenskap ikväll i nya lokalen. Ölprovning blev mycket lyckat, Vegas var kunnig i öl-information. Givetvis hade vi frågetävling, men ack så svåra frågor. Vill med dessa rader tacka Susanne för hjälpen och Vegas för fin initiativ till Ölprovning. Icke förglömma alla som har hjälpt till efteråt. Ett stort tack till alla.

Matlagning 22 september

Idag tillagades pannbiff och efterrätt blev äppelkaka med vaniljsås. Så gott. Intressant om äpplen när och hur vi började att äta äpplen. Arkeologer har funnit äppelrester som visar att man åt äpplen i Europa redan på stenåldern. Här i Sverige har vi ätit dem i åtminstone 4500 år. Det vittnar ett förkolnat äpple från Alvastra nära Omberg i Östergötland om. På medeltiden började man göra äppelvin och must av.

Turande med Tycho Brahe 29 augusti

Så härlig tura med våra föreningar. Susanne Persson har hand om turan varje månad, sista torsdagen i månaden. Hon har gjort ett ypperligt fint arbete. Här finns allt, socialt, gemenskap och trevliga medlemmar. Så skall vi medlemmar ha, gott helt enkelt.

Matlagning den 25 augusti

Efter uppehåll så startade matgruppen upp verksamheten igen. Idag tillagades svampsoppa. Mitten av 1800-talet genomfördes kampanjer för att få folk att äta mer svamp. Propagandan drog igång, men att människor trots hungersnöden inte åt svamp i någon större utsträckning. Runt sekelskiftet tog borgerskapet i städerna svampen till sig på allvar. I den hittade de något nytt och spännande för sin matlagning.  Det fick till följd att bönderna började plocka svamp i skogen för att sälja på torget, men sällan för att äta själva.

– Så sakteliga började svampvanorna att tränga ned till mer vanligt folk, 1895 .

Kräftskiva den 25 augusti

Idag hade vi kräftskivan I den nya lokalen.Högt i tak och så fin gemenskap. Tack alla för att ni gör så trevligt för varandra. SPF Sundet var inbjudna....

60-tal fest 22 augusti

Så trevligt vi har det. Idag var 60-talsfest. Tack till gänget som har gjort så trevligt. Anita, Anki och Ingrid. Tack till Christer som hämtade smörgåstårtor.

Rosdagar på Fredriksdal 30 juni

En liten tapper grupp trotsade regnet och kom fram som dränkta råttor efter god mat och trevligt sällskap i restaurangen hade regnet slutat och vi kunde njuta av alla dessa ljuvliga väldoftande rosor

Matlagning 30 juni Extra

Idag var inbjudna Jubilarer till matlagningsgruppen.

Serverades:Förrätt. Smörstekta räkor med tillbehör. Huvudrätt. Ugnsbakad lax på saltbädd, serverades till kokt potatis, yoghurtsås och grönsaker.

Dryck: Bubbel, vin o' avec

Efterrätt: Friterade fläderblommor, med glass och grädde. Kaffe och avec.

När började man fira födelsedagen? Kungligheterna var först med firande av födelsedagar. Mot slutet av 1600-talet började kungar och drottningar fira sina födelsedagar. Ett sekel senare, vid 1700-talets slut, tog borgarna efter kungligheternas födelsedagstradition och bland de vuxna på landsbygden blev det vanligt först mot slutet av 1800-talet.


1:a turande med Tycho Brahe 27 juni

Härlig tura idag på Tycho Brahe . Många kom och turade idag., Härlig gemenskap och förening i tiden. Mycket på gång och ser framtidens förening. Tack till alla och tack till Berne och Susanne. Vänligen Josefin Forsberg

Midsommarfest på Sachsen 16 juni

Kul midsommarfest med goda snittar och jordgubbskaka. Allsång och quiz roade oss.


Resa till Österlen 3 juni

Härlig bussutflykt med SPF Sundet Helsingborg ett härligt gäng. Kiviks Musteri Åhus gästgivaregård där vi åt lunch Maglestenen ett udda utflyktsmål.

Tura 30 maj Hattparad

Mycket trevlig hatträff, några mycket roliga hattar. Första pris gick till Bosse L. Tack alla att ni gör gemenskapen så trevlig.

Matlagning 26 maj

Idag lagades köttfärslimpa, mycket god och bra kryddig. Vilka toppenkockar vi har i våra föreningar. Snart skall det lagas tre rätters menyn för våra Jubilarer. Det blir 30 juni. Lite historik om färsen. Innan köttkvarnen fick köttet hackas, ett tidsödande arbete som bara gjordes i hushåll med flera pigor. På 1860-talet kom köttkvarnen och vanligt folk började äta färs.

Pålsjöpaviljongen 21 maj
Café & våffelbageri.

Ett härligt gäng åt våfflor och njöt i Pålsjö skog. Vi var några stycken som efteråt gick en promenad och kollade bl a på Gretas torp som ingen hade sett. Tack Ulla och Monica..


Sofiero 17 maj

Åååh vilken härlig fredag vi fick på Sofiero 🌞 Först intog vi en god lunch på Orangeriet. Efter det långa promenaden genom Rodedenrondalen ner till havet. Efter välbehövlig paus, uppför backarna och landade vid gamla häststallarna där vi satte oss och åt en god glass och pratade både länge o väl. Tack alla goa /Anita


Matlagning 28 april

Idag tillagades torsk. Efterrätt blev det citronpaj med grädde  Torsken har varit vardags föda ända sedan medeltiden, men då främst saltad eller torkad fisk. Fram till början av 1900-talet var stock- eller klippfisk bra och billig mat. Denna torkade fisk användes till att göra bland annat lutfisk.


Matlagning 14 april

En trevlig eftermiddag i "tjejgruppen", maten blev en rätt från Mellanöstern Kaftabiffar. Kafta är en Libanesisk husmanskost. Kafta bel sonije, betyder köttfärsblandning i långpanna. Kafta är oftast köttfärs som blandas med persilja och finhackad lök.


Lunds Domkyrka 6 april

Hej efter en härlig dag i Lund med fantastisk guidning i Domkyrkan med historien om jätten Finn blev det middag på en restaurang i Saluhallen. Den heter Gamla Franska, jättegod mat efter den gick vi till Kulturen för utställning om 1920-talet med vackra kläder bland annat. Sen behövdes en fika med goda kakor. Varmt och soligt en riktig vårdag.


Påsktura 28 mars